Skip to main content

THUISKOMEN IN JEZELF

Voor altijd durende gelukzaligheid

Soms lijkt het alsof in alle gesprekken die we voeren en alle berichten op social media of we allemaal de hele tijd gelukkig zouden moeten zijn. Wat een ultieme zaligheid. Misschien ben jij, net als vele anderen, ook iemand die hard aan jezelf en je leven werkt om dit voor elkaar te krijgen. Zodat je nét zo succesvol, leuk en gelukkig wordt als anderen lijken te zijn.

Eén van de manieren hoe we deze ultieme gelukzaligheid proberen te bereiken is alles wat niet fijn is, te verbannen uit het leven. Zo kan het zijn dat ook jij, bewust of onbewust, hebt geleerd lastige gevoelens weg te drukken. In het leven werkt het alleen niet dat wij altijd kunnen bepalen wat we uit ons leven bannen en wat we houden. Juist ook onder ogen komen van al onze emoties, maakt het leven zoveel interessanter!

Emoties wegdrukken als een bal onder water drukken

Het wegdrukken van emoties zorgt vaak voor het ‘bal onder water’ effect. Zolang je veel energie blijft gebruiken om een bal onder water te houden door hard te duwen, dan wil dat meestal wel voor een tijdje werken. Maar zodra je de kracht hier niet meer voor hebt, of je energie nodig hebt voor andere ballen, dan knalt de bal omhoog. Die bal kun je zien als symboliek voor onze benadering om alles wat we als negatief ervaren van onze gevoelens. Ook deze gevoelens willen doorleefd en ervaren worden. Om de metafoor wat uit te breiden: als je de bal los laat, dan kan hij tot rust komen en rustig meedeinen op de golven van het water…

Angst voor emoties

Soms vertelt iemand mij bang te zijn voor zijn of haar emoties. Dit is dan vaak uit angst dat de emotie erger wordt en eindeloos blijft duren. Dit is gelukkig niet hoe ons lichaam werkt. Ons lichaam is fysiologisch niet in staat om heel lang


een intense emotie te blijven voelen. Een emotie echt gevoeld, al is het maar een paar seconde, zal weer zakken. In het gedicht - De Herberg - wordt dit vergeleken met ongewenste gasten die aan de deur van je herberg blijven kloppen. Zolang je hen probeert weg te houden, blijven ze herrie maken en om aandacht vragen. Laat je hen binnen, geef een kop koffie en richt je aandacht daarna weer op wat anders. Op deze manier maak je het uiteindelijk makkelijker voor jezelf. 


Positieve emoties!

Wanneer je emoties er laat zijn, ook de lastige en minder gewenste, zullen ze eerst even sterker omhoog komen, om vervolgens tot rust te komen. De energie die je gebruikte om de emoties weg te drukken komt dan vrij. Er zal meer ruimte komen voor positieve emoties. De broaden and built-theorie beweert dat het ervaren van positieve emoties leidt tot een verbreding van onze aandacht. Dit zet weer andere positieve effecten op gang zoals verbeterd lichamelijk welzijn, meer veerkracht en optimisme, en verbeterde sociale contacten. Hierdoor wordt het leven steeds iets mooier, zonder dat de moeilijke emoties hiervoor weg hoeven.

 

Emoties toelaten, hoe dan?

Wat kan helpen bij lastige emoties is om te bedenken welke functie ze hebben. Boosheid is misschien niet fijn om te voelen en kan schadelijk zijn als je deze zonder grenzen uit. In de basis is boosheid echter enorm nuttig. Boosheid brengt je in contact met je kracht, met je grenzen en je eigen behoeften. Het brengt je in staat om voor jezelf op te komen. Een ander voorbeeld is angst. Angst is nuttig in het beschermen van jezelf. Het helpt je lichaam om klaar te staan om in actie te komen bij gevaar. Je kunt dus een volgende keer bij een lastige emotie eens stilstaan bij waar het je bij helpt en wat het nut is van deze emotie. Dat kan een eerste stap zijn uit je strijd met deze emotie.