Skip to main content

THUISKOMEN IN JEZELF

Psychologische behandeling

Het psychotherapeutische proces

Het leven is voor veel van ons regelmatig erg gehaast. In behandeling mag er ruimte ontstaan om tot stilstand komen. Dit is vaak tegenstrijdig aan onze wilskracht: we willen door, aanpakken, veranderen en verbeteren. Het is mijn ervaring dat werkelijke blijvende verandering tot stand komt als je leert stil te staan. Bij je gevoelens, overtuigingen en patronen. Je gaat merken dat je leven steeds met stapjes mooier wordt, wanneer je meer accepteert hoe het nu is. Tegenstrijdig, paradoxaal en soms zeker lastig, maar wel hoe het werkt. Vanuit de erkenning voor wat is geweest en hoe dit je heeft gevormd, gaat het proces over stap voor stap de richting op bewegingen waar jij je stip op de horizon hebt gezet. Wat wil jij bereiken; hoe wil jij je voelen; waar wil jij toe in staat zijn; hoe wil jij je verhouden tot anderen; welke ruimte wil jij innemen. We kijken in overleg welke behandelvormen jou daarbij kunnen ondersteunen. 

In het begeleiden van jouw proces kan ik gebruik maken van diverse technieken uit de cognitieve gedragstherapie, acceptance en commitment therapie, schematherapie, mindfulness, zelfbeeldmodules, psychotherapie en indien nodig traumabehandelingen als EMDR, narratieve exposure therapie en imaginaire exposure. Ik stem deze af en zet ze in op het juiste moment in jouw individuele proces. 

Traumabehandeling

  • Imaginaire exposure

    Het transformeren van angst door de confrontatie aan te gaan met angstige herinneringen.
  • EMDR

    Van overleving naar bloei, op weg naar emotionele vrijheid, heling en veerkracht.
  • Rescripting

    Het herdefiniëren van jouw verhaal: rescripting als weg naar zelfontplooiing.
  • Narratieve Exposure

    Je levensverhaal leren kennen, begrijpen en jezelf bevrijden van je geschiedenis.

    Mijn expertise ligt in het zien van jou als mens met krachten en beperkingen die, juist als ze er mogen zijn, meer in balans kunnen komen. Binnen een veilige setting zal ik ook eerlijk teruggeven wat ik zie en ervaar in het contact. Op deze manier kan ons contact, als mens tot mens, als spiegel worden gebruikt voor andere belangrijke relaties in je leven. Vaak werkt dit inzichtgevend en draagt het bij aan groei. Daarnaast zal ik ook zorgdragen voor een veilige ruimte waarin je aan mij kunt teruggeven wat je ervaart in ons contact. Dit kan leiden tot verdere verdieping en het opdoen van helende ervaringen. Verder ben ik bekend met het gedachtengoed van de positieve psychologie en psychotherapie, waarbij ik het leren verdragen van moeilijke gevoelens zal stimuleren in tegenstelling tot het proberen ‘weg te werken’ hiervan. Stilstaan bij wat je ervaart, jezelf toestaan te voelen wat je voelt én vanuit daar gezonde keuzes te maken in je gedrag, is vaak nodig om te komen tot een gezond ontwikkelingsproces. Vaak gaat het om een proces waar jij inzicht krijgt in welke emoties, overtuigingen en gedragingen jou belemmeren en hoe hier vrijer van te worden. Je kunt hierbij denken aan hoe je naar jezelf en anderen kijkt; hoe je omgaat met signalen van je lichaam en luistert naar wat je voelt; hoe serieus je je eigen grenzen neemt of hoe je in contact kunt blijven wanneer je geraakt wordt. In jouw proces kunnen we, indien ondersteunend voor jouw transformatie, ook stilstaan bij jouw tot nu toe geleefde leven. Samen kijken we dan naar welke ervaringen je hebben gevormd, hoe jij je hebt gevoeld in relatie tot je ouders of andere belangrijke hechtingsfiguren; wat jouw rol is geweest in gezinsdynamieken en hoe jij deze dynamiek mogelijk in huidige relaties herhaalt. Niet omdat het zo belangrijk is om het verleden tot in detail uit te pluizen. Maar omdat de begrip en erkenning, die hieruit kan volgen, belangrijk is. Niet zelden staat onze zelfafkeuring ons in de weg om onszelf en onze emoties er te laten zijn. Dit houdt, zonder dat we het vaak doorhebben, patronen in stand die bijdragen aan de klachten waar we juist zo graag vanaf zouden komen.

    EMDR

    Wetenschappelijke achtergrond

    Wetenschap biedt kaders, inzichten en de mogelijkheid tot gestructureerd onderzoek naar nieuwe perspectieven.

    Wetenschap is een belangrijke fundering van de westerse maatschappij. Hoewel de wetenschap ook zijn grenzen kent, heeft zij ook haar waarde. Vanaf mijn 31ste heb ik twee masters in de psychologie behaald en vervolgens de post WO-opleiding tot GZ-psychologe. Naast het reguliere onderwijs heb ik mij verdiept in de basisbeginselen van quantum mechanica, neuro-wetenschap en mijn thesis gericht op verandering van hersenactiviteit, te meten middels EEG data analyse, na beoefening van meditatie. Als GZ-psychologe ben ik opgeleid om een veilige setting te creeëren waar veranderingsprocessen tot gang kunnen komen. Kennis van werking van ons brein, neuro-plasticiteit, het effect van hormonen op ons gedrag, kan helpen inzicht en begrip te ontwikkelen voor hoe je functioneert als mens. Ik ben bekend met afweer- en beschermingsmechanismen die ten grondslag kunnen liggen van klachten, en zet deze kennis waar nodig ook in tijdens sessies.