Het behandelingsproces
Mijn expertise ligt in het zien van jou als mens met krachten en beperkingen die, juist als ze er mogen zijn, meer in balans kunnen komen. Binnen een veilige setting zal ik eerlijk teruggeven wat ik zie en ervaar in het contact. Op deze manier kan ons contact, als mens tot mens, als spiegel worden gebruikt voor andere belangrijke relaties in je leven. Vaak werkt dit inzichtgevend en draagt het bij aan groei. Daarnaast zal ik ook zorgdragen voor een veilige ruimte waarin je helende ervaringen kan opdoen.
Ik werk vanuit het gedachtengoed van de positieve psychologie en psychotherapie, waarbij ik het leren verdragen van moeilijke gevoelens zal stimuleren in tegenstelling tot het proberen ‘weg te werken’ hiervan. Stilstaan bij wat je ervaart, jezelf toestaan te voelen wat je voelt én vanuit daar gezonde keuzes te maken in je gedrag, is vaak nodig om te komen tot een gezond ontwikkelingsproces. Vaak gaat het om een proces waar jij inzicht krijgt in welke emoties, overtuigingen en gedragingen jou belemmeren en hoe hier vrijer van te worden.
Je kunt hierbij denken aan hoe je naar jezelf en anderen kijkt; hoe je omgaat met signalen van je lichaam en luistert naar wat je voelt; hoe serieus je je eigen grenzen neemt of hoe je in contact kunt blijven wanneer je geraakt wordt.
In jouw proces kunnen we ook stilstaan bij jou geschiedenis. Samen kijken we dan naar welke ervaringen je hebben gevormd, hoe jij je hebt gevoeld in relatie tot je ouders of andere belangrijke hechtingsfiguren; wat jouw rol is geweest in gezinsdynamieken en hoe jij deze dynamiek mogelijk in huidige relaties herhaalt.
Niet omdat het zo belangrijk is om het verleden tot in detail uit te pluizen. Maar omdat de begrip en erkenning, die hieruit kan volgen, belangrijk is. Niet zelden staat onze zelfafkeuring ons in de weg om onszelf en onze emoties er te laten zijn. Dit houdt, zonder dat we het vaak doorhebben, patronen in stand die bijdragen aan de klachten waar we juist zo graag vanaf zouden komen.
Schematherapie
Een vorm van psychotherapie die zich richt op het transformeren van diepgewortelde patronen ontstaan in de kindertijd.
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het transformeren van diepgewortelde patronen die zijn ontstaan in de kindertijd. Deze patronen hebben ons als kind beschermd tegen onveilige situaties of de pijn van een gebrek aan aandacht en zorg. Schematherapie erkent dat we als kind basisbehoeften hebben die vervuld moeten worden om ons als gezonde, stabiele volwassenen te ontwikkelen, zoals aandacht, zorg, veiligheid, erkenning, waardering en voldoende grenzen.
Wanneer deze basisbehoeften niet voldoende zijn vervuld, ontwikkelen we strategieën om met deze pijn om te gaan. We ontwikkelen bepaalde schema's, overtuigingen die invloed hebben op hoe we onszelf en de wereld waarnemen. Bijvoorbeeld: "als ik mezelf onzichtbaar maak, loop ik het minste risico op gevaar" of "als ik me sterk en groot voordoe, zal niemand over me heen lopen". Deze schema's beïnvloeden onze manier van aanpassen, onszelf wegcijferen en onze onzekerheden verbergen. Schematherapie helpt je inzicht te krijgen in deze schema's en hoe ze je belemmeren. Door middel van verschillende technieken leer je nieuwe, positieve manieren van denken, voelen en handelen. Dit stelt je in staat om jezelf beter te begrijpen en te ontwikkelen, zodat je vrij kunt zijn van belemmerende patronen en een gezonder en vervullender leven kunt leiden.
Relatietherapie: alleen of samen.
Liefde rust op zowel overgave als autonomie. Voor een diepe verbinding is samenzijn, maar ook afgescheidenheid nodig.
Om gelukkig te zijn binnen een relatie is er een balans nodig tussen autonomie en verbinding. Veel mensen belemmeren hun eigen geluk in de relatie door oude patronen, zoals jezelf klein houden of juist erg gericht te zijn op je eigen behoeften. De therapie die ik bied is pittig! Je gaat naar je eigen aandeel en verantwoordelijkheid kijken. Ik kan je van te voren garanderen: dat gaat schuren. Ons ego houdt daar niet van. We zien vooral wat de ander anders zou moeten doen, of verschuilen ons achter schuldgevoel, angst of schaamte. Maar écht kijken, vanuit totale eerlijkheid, naar wat jij doet in je relatie is het enige wat jij kunt doen. Daarom is het niet nodig om met je partner samen te komen. Dit is zeker mogelijk. Alleen verandering die jij doorvoert, heeft per definitie ook invloed op je relatie. Als het de juiste verandering is, zal die verandering ten goede komen van verbinding, liefde én eigenheid
Traumabehandeling
Gespecialiseerd traumatherapeut: EMDR, Rescripting en/of NET (narratieve exposure therapie)
EMDR is een behandelmethode voor de verwerking van trauma, maar is ook effectief voor andere psychische klachten. Het doel van EMDR is om de traumatische herinnering op een gecontroleerde en veilige manier te herbeleven, terwijl er tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan externe aandachtstaken. Dit proces helpt om tot een herwaardering van de gebeurtenis te komen, het ontwikkelen van nieuwe perspectieven en het verminderen van de emotionele lading. Tijdens een EMDR-sessie word je gevraagd om de traumatische herinnering naar voren te halen, inclusief beelden, gedachten, emoties en lichamelijke sensaties die daarmee geassocieerd worden. Tijdens de verwerking van de herinnering wordt er gebruik gemaakt van afleidingstaken, zoals oogbewegingen, tappen of tellen. Terwijl de afleidingstaak wordt uitgevoerd, wordt je gestimuleerd om nieuwe associaties, gedachten en inzichten te verkennen. Door herhaalde sets van afleidingstaken en het verkennen van nieuwe gedachten en associaties, wordt de traumatische herinnering stap voor stap verwerkt en geïntegreerd. Er ontstaat dan vaak een gevoel van verlichting, meer begrip voor jezelf en acceptatie.
Narratieve exposure therapie (NET) is een behandelmethode voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen. Je vertelt in chronologische volgorde jouw levensverhaal van begin tot heden. Tijdens de therapie staan we expliciet stil bij de traumatische gebeurtenissen en alle aspecten daarvan, inclusief de zintuiglijke ervaringen die je liever zou vermijden. Vaak is het vermijden juist wat ervoor zorgt dat het trauma opgeslagen blijft in je brein, in plaats van een verwerkte gebeurtenis die onderdeel is van je totale levensgeschiedenis. Door gebeurtenissen in de context van je leven te plaatsen, kunnen ze een plek krijgen zonder dat je constant energie hoeft te steken in het onderdrukken ervan. Binnen een NET-behandeling worden verschillende technieken gebruikt, zoals visualisatie, het actief herbeleven van herinneringen, aandacht voor positieve gebeurtenissen, het schrijven van een brief aan een dader en het beluisteren van je levensverhaal. Het doel is dat je je trauma's beter verwerkt en dat de impact van de nare ervaringen steeds minder wordt op je leven.
Rescripting therapie is een techniek om traumatische herinneringen, negatieve overtuigingen of schadelijke emoties te verwerken. Het richt zich op het veranderen van de betekenis en beleving van een specifieke gebeurtenis, zodat deze minder invloed op je hebben in het hier en nu. Door nieuwe, positieve elementen en perspectieven toe te voegen aan de herinnering, kan de emotionele impact ervan verminderd worden en kan er ruimte ontstaan voor groei en genezing. Tijdens een sessie word je gevraagd om een pijnlijke herinnering op te roepen en vervolgens wordt er gewerkt aan het herschrijven van het scenario. Dit kan inhouden dat je nieuwe, helpende handelingen, gedachten of interacties toevoegt aan het herinneringsbeeld. Bijvoorbeeld door op te komen voor jezelf op een manier die je op dat moment niet kon, omdat je destijds te klein was. Of door jezelf als kind steun en troost te geven vanuit de volwassen persoon die je nu bent. Door actief te werken de herinnering, kan er een gevoel van controle, kracht en veerkracht worden opgebouwd. Door de herinnering opnieuw vorm te geven en er positieve elementen aan toe te voegen, kan rescripting therapie bijdragen aan emotionele heling, vermindering van angst en depressie, en het bevorderen van posttraumatische groei.
Zelfbeeldmodule
Verbeter je zelfbeeld in zeven stappen
Een effectieve behandelmethode gericht op het versterken van je zelfbeeld en het bevorderen van zelfvertrouwen. Het doel is om positieve gedachten en herinneringen te versterken door middel van zeven stappen. Hierdoor krijgen deze positieve aspecten een krachtigere positie in je brein ten opzichte van negatieve gedachten en gevoelens over jezelf.
Vanuit evolutionair perspectief hebben we de neiging om negatieve informatie beter te onthouden, omdat dit ons vroeger mogelijk beschermde. Bijvoorbeeld, als kind kunnen we onszelf de schuld geven van een heftige situatie om ons iets minder machteloos te voelen. Ook vermijden we vaak om boos te worden op onze ouders, omdat dit vanuit ons kindperspectief onveilig lijkt. In plaats daarvan richten we onze boosheid op onszelf, wat kan leiden tot negatieve gedachten, zelfkritiek en een focus op onze tekortkomingen.
Het versterken van positieve gedachten en gevoelens is belangrijk, omdat deze vaak aanwezig zijn maar verloren gaan in de strijd tegen negatieve zelfspraak. Deze positieve aspecten zijn als kronkelpaadjes die zelden bewandeld worden. Door ze vaker te bewandelen, maakt ons brein het makkelijker om deze paden te blijven volgen. Dit is te danken aan de neuroplasticiteit van onze hersenen, de eigenschap om zich aan te passen en te veranderen op basis van nieuwe ervaringen. Door herhaalde oefeningen, zoals het aandacht besteden aan positieve ervaringen en eigenschappen in het geval van COMET, worden de neurale paden die hierbij betrokken zijn versterkt. Dit kan leiden tot verbeterde mentale gezondheid en welzijn.
ACT
Acceptance and Commitment Therapy
Acceptance en Commitment Therapy (ACT) is een behandelvorm die een breed scala aan oefeningen en technieken gebruikt om je te helpen een waardevol leven te leiden. Het richt zich onder andere op het vergroten van zelfcompassie en het bewust aanwezig zijn in het hier en nu. In plaats van je te richten op zaken waar je geen directe controle over hebt, zoals je gedachten en gevoelens, leer je je te concentreren op aspecten die je direct kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag.
Een kernconcept van ACT is de acceptatie van ongemakkelijke gevoelens en gedachten die we vaak als negatief ervaren. In plaats van te proberen ze te elimineren of te vermijden, leer je om ermee om te gaan en ze ruimte te geven. ACT maakt gebruik van technieken zoals mindfulness en oefeningen om je bereidheid te vergroten om moeilijke gevoelens te ervaren. Hierdoor ontwikkel je de vaardigheid om aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment voordoet, inclusief ongemak en moeilijkheden.
Een belangrijk aspect van ACT is het identificeren van je persoonlijke waarden en deze als leidraad te gebruiken voor je keuzes en acties. Je leert je te richten op de aspecten van je leven die voor jou werkelijk belangrijk zijn en je waardeert, en je neemt actie op basis van deze waarden. Op deze manier leef je meer in lijn met je eigen waarden en creëer je een waardevol en betekenisvol leven.
ACT biedt een holistische benadering waarbij je leert om jezelf volledig te accepteren, om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens, en om bewust keuzes te maken die in lijn zijn met jouw waarden. Het is een praktische en effectieve therapievorm die je kan helpen om een rijker en bevredigender leven te leiden.
Positieve CGT
Focussen op het ontwikkelen van gezonde en positieve gedachten en gewoonten, in plaats van enkel het elimineren van ongewenst gedrag.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandelmethode die gericht is op het veranderen van disfunctionele gedachten en gedragspatronen. Deze benadering gaat ervan uit dat emotionele problemen vaak voortkomen uit belemmerende overtuigingen of gedragspatronen, die op hun beurt leiden tot disfunctioneel gedrag. Met behulp van CGT leer je deze gedachtenpatronen te identificeren en te onderzoeken. Door je gedachtenpatronen te onderzoeken, zul je merken dat sommige van deze patronen niet gebaseerd zijn op de realiteit, maar op oude ervaringen, zoals pesten, het gevoel van onzichtbaarheid in het gezin van herkomst of traumatische ervaringen.
In CGT worden verschillende technieken gebruikt, zoals cognitieve herstructurering, gedragsexperimenten en exposuretherapie. Positieve CGT richt zich op het vergroten van zelfvertrouwen en veerkracht, het vergroten van positieve emoties, het versterken van de verbinding met anderen, het ontwikkelen van zelfwaardering, compassie en het koesteren van helpende en liefdevolle overtuigingen over jezelf en anderen.