Voice dialogue
We hebben allemaal verschillende delen in ons. Zoals een kritisch deel, een nuchtere kant, een controlebehoeftig deel, een pleaser of een kwetsbaar kind. We ontwikkelen zulke delen in onze kindertijd, om ons te beschermen in de wereld. Maar ze kunnen je ook belemmeren in je vrijheid, zelfvertrouwen en ontspanning. Voice Dialogue helpt je vrij te komen van hoe jij jezelf onbewust belemmert in je leven.
We zijn vaak in strijd met verschillende delen van onszelf. Zo wil het ene deel dat we voor onszelf opkomen, terwijl het andere deel juist anderen tevreden wil houden. Of het ene deel wil kiezen voor een verstandige keuze, terwijl onze gevoelskant ons een andere kant optrekt.
Middels Voice Dialogue sessies krijg je meer zicht vanuit welk deel je handelt, en kun je gaan kiezen welke delen je meer ruimte wilt geven. Sessies kunnen je helpen om:
- Uit je interne strijd te komen;
- Milder naar al je kanten te kijken, doordat je ontdekt hoe liefdevol ze je beschermen en helpen;
- Meer keuzevrijheid te ervaren, door te zien welk deel aanwezig is en kiezen vanuit welk deel je wilt handelen.
Psychologische visie
Voice Dialogue bestaat uit een heldere psychologische theorie, de Psychology of Selves, ofwel de psychologie van je verschillende delen. Deze theorie omschrijft hoe je gestuurd wordt door verschillende en vaak tegenstrijdige interne kanten. Sommige van die kanten staan op de voorgrond en hebben veel invloed op hoe je handelt. Zo is er bijvoorbeeld in jou een perfectionist sterk ontwikkeld, of een aanpasser. Andere kanten zijn in de loop van onze ontwikkeling op de achtergrond geraakt. De Psychology of Selves beschrijft hoe deze verschillende kanten tot ontwikkeling zijn gekomen en wat hun functie is. Het helpt als we onze verschillende kanten, en alle gedachten en gevoelens die erbij horen, begrijpen. Zodat we alle kanten in onszelf minder hoeven te veroordelen. Daarmee komt meer ruimte en acceptatie voor ons als geheel mens vanuit waar een positieve verandering tot stand kan komen.
Het ontstaan van delen
Een baby neemt de wereld waar als één geheel. Ze begrijpt niet waar het lichaam eindigt en de wereld begint. Er is nog geen "ik". Je bent als een baby: één met alles. Pas daarna leer je onderscheid maken tussen jezelf en de rest. Je ontdekt ook de grenzen, regels en beperkingen van jezelf en de wereld om je heen. Soms betekent dit dat je niet (direct) krijgt wat je wilt, zoals eten of aandacht. De meeste ouders bedoelen het goed, maar er is altijd een schuring tussen de behoeften die je had als kind en wat ouders kunnen geven. Dit kan pijnlijk zijn en een gevoel van kwetsbaarheid veroorzaken. Om je veilig te voelen, leer je hoe je jezelf moet beschermen tegen pijnlijke ervaringen. Je leert bijvoorbeeld om niet boos te worden of een bepaalde rol te spelen om waardering en liefde te krijgen.
Kwetsbaarheid en kracht
Sommige delen van onszelf zijn sterk aanwezig, zoals een neiging tot zelfopoffering of een kritische innerlijke stem die ons aanmoedigt om dingen beter te doen. We onderdrukken andere delen, zoals boosheid, uit angst voor de reactie van anderen. Soms hebben we nog niet geleerd hoe we bepaalde delen, zoals kracht en zelfverzekerdheid, kunnen gebruiken. In een poging onszelf te verbeteren, willen we bepaalde delen liever niet hebben, en anderen juist meer op de voorgrond. We kunnen dan proberen een dominant onaardig deel in onszelf weg te drukken, en onszelf te veroordelen dat we nog assertief of liefdevol genoeg zijn. Dit is een nobel streven, en vaak ook heel logisch omdat je verder wilt komen. Alleen door te strijden tegen delen in onszelf houden we vaak juist de delen in stand die we niet meer willen.
Niks hoeven te veranderen
De kracht van voice dialogue zit erin om juist ruimte te geven aan de delen waar je van weg wilt; waar je pijn bij voelt, je voor schaamt of die je belemmeren in je leven. Juist door deze delen ruimte te geven, ontdek je waarom ze zijn ontstaan. Je ontdekt de kwetsbaarheid die eronder ligt en waarvoor ze je proberen te beschermen. Je leert op andere manieren voor je kwetsbaarheid te zorgen, zodat deze beschermingsmechanismen minder nodig zijn. Je leert in gesprek met ze gaan om te kijken wat ze nodig hebben wat meer naar de achtergrond te gaan, of je de ruimte te geven nieuwe dingen uit te proberen. Zo ga je niet in strijd met jezelf.
Sessies
In individuele sessies ga ik in gesprek met jouw verschillende kanten of stemmen. De delen in jou die bij iets waar je tegenaan loopt zijn betrokken, komen één voor één aan het woord, op een eigen plek in de ruimte. Dit houdt in dat je op een andere stoel of plek gaat zitten. Dat geeft je de mogelijkheid om je innerlijke krachtenveld goed te leren kennen en jezelf, inclusief al die kanten, beter aan te sturen. Zo kan je, wanneer je in moeilijke gesprekken altijd dichtklapt, ontdekken met welke kant dit te maken heeft. En kun je gaan ontdekken welke andere delen je in jezelf kan aanspreken of ontwikkelen om beter met de situatie om te gaan. Je leert om zorg te dragen voor je eigen pijnstukken, zodat deze je niet meer zo in de weg staan in contact met anderen.